Sınavlara Hazırlıkta Süreç Yönetimi II

Yazar: Huzeyfe Y. | 11.10.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 348
Sınavlara Hazırlıkta Süreç Yönetimi II
S ınavlara hazırlıkta süreç yönetimi ile ilgili öneriler sizlerle!

   Değerli arkadaşlarım; sınavlara hazırlıkta sürecin yönetimiyle alakalı 2. yazım için 6 aylık bir aradan sonra tekrar karşınızdayım. İnşallah 3. yazı için bu kadar bir ayrılık olmaz. 

   Bildiğiniz üzere ilk yazıda dikkat yönetiminden bahsetmiş ve buna paralel olarak Türkçe netinin arttırılması için bazı tüyolar vermiştim. Tekrardan bir girizgaha gerek görmeyerek bu yazımın konusuna gelirsem; dikkatle beraber olması gereken bir şey var ki o da "doğru yorumlama"dır. 

   Son yıllarda ÖSYM nin yaptığı sınavlara baktığımızda (buna bizzat girdiğim ALES, Kaymakamlık, Sayıştay vb. sınavlar dahil) birkaç istisna sınav haricinde Türkçe kısmına ek olarak Tarih - Coğrafya - Felsefe üçlüsünden oluşan Sosyal Bilgiler kısmı da dahil sözel bölümler için artık bilgi odaklı bir imtihandan ziyade bilgiyi yorumlama kısmı çok daha ağır basmaktadır. Zaten günümüz konjonktüründe de olması gereken budur. Çünkü her türlü bilgiye artık bir "tık"la ulaşabiliyoruz. Esas meharet bu bilgiyi işleyip yoğurmak kısaca doğru yorumlayıp istikametli bir fikir üretmektir.

   Şimdi bunu nasıl yapacağız peki? Ben kendi önerilerimi birkaç maddede toplayacağım.

  1. En başta soruyu okuyup soru kökünde bizden istenen ifadeyi net olarak anlamak lazım ki soru metnine de doğru aksettirebilelim bunu.
     
  2. Eğer şıklar çok uzun değil örneğin 1 satır civarında veya daha kısaysa konuya bir ön aşinalık olması için sorudan sonra şıkları okuyup daha sonra metni okumak. (Türkçe için konuşuyorum.)
     
  3.  Bilhassa Sosyal Bilgiler gibi testlerde çokça karşımıza çıkan öncüllü sorularda bir üst maddedeki gibi bir ön hazırlık için önce öncülleri okumak çok daha faydalı olacaktır.
     
  4. Çok bilinen ve yapılanın aksine bütün metin veya sorunun değil sadece soru ve metin içindeki kilit kelimelerin altını çizmek veya yuvarlak içine almak. Bu işimizi çok kolaylaştıracaktır. 
     
  5. Son olarak bir de takıldığımız bir soruda 3 dakikalık bir uğraşı kafi görüp bir netice elde edemezsek bunun bir tuzak soru olabileceğini düşünerek o soruyu geçmek lehimize olacaktır. Eğer aynı durum üst üste birkaç kez nüksederse sözel mantık olarak tıkandığımızın bir göstergesi olan bu durumdan sayısal testine veya varsa dil bölümüne geçerek kurtulup kalan sürede tekrar sakin bir kafayla dönmek daha iyi olacaktır.

Bütün bu maddeleri 2 aylık bir zaman zarfında şahsi çalışmalarımızda tatbik etmek bunların alemimize yerleşmesi için yeterli olacaktır. 
   Şimdilik hoşça kalın.

Etiketler

Yazar

Huzeyfe Y.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İşletme Lisans mezunu olup İstanbul Teknik Üniversitesinde Yüksek Lisans öğrencisiyim. 2010 yılında girdiğim hem YGS hem de LYS sınavında ...

Benzer Yazılar
Sınav Hazırlığı Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sınav Hazırlığı Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öğrencilerin sınav hazırlık süreçlerinde dikkat etmesi gereken önemli konuları sizler için eğitim uzmanı cevapladı. İşte tüm püf noktalar sizlerle

Yks'ye Son 1 ay Kala Yapılması Gerekenler

Yks'ye Son 1 ay Kala Yapılması Gerekenler

Yks'ye son 1 ay kala yapılması gerekenler nelerdir. Son 1 ay'da nasıl çalışmalısınız. Deneme çözmenin sınavınıza olan etkisi nelerdir? Haydi çalışma zamanı!

2024 TYT Coğrafya Konuları ve TYT Coğrafya Soru Dağılımı

2024 TYT Coğrafya Konuları ve TYT Coğrafya Soru Dağılımı

TYT coğrafya konuları ve TYT coğrafya soru dağılımlarını sizler için hazırladık! Bu makalemiz sayesinde 2024 TYT coğrafya testinde 5'de 5 yapabilirsiniz!

AYT Matematik Sınavlarının Analizi

AYT Matematik Sınavlarının Analizi

AYT sınavın da son iki yılın analizi. Uzman matematik öğretmeninden AYT matematik sınavında çıkan soruların konu dağılım yüzdeliği

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?