Sınava Son 1 Hafta Kala Ne Yapılmalı?

Yazar: Pınar Ö. | 10.06.2022 - 7 dakikalık okuma. Görüntülenme: 2397
Sınava Son 1 Hafta Kala Ne Yapılmalı?
S ınava son bir hafta kala ne yapılmalı? Nasıl çalışılmalı? Sınava kalan son günlerde neler yapılmalıdır?

Sınava Son 1 Hafta Kala Yapılması Gerekenler

Saat: 07:00-07:30  

•  KAHVALTI  

Saat: 07:30-08:00

• MÜZİK DİNLEME: Müzik dinlerken beyindeki zevk merkezi olan nükleus akumbens harekete geçerek iyi hissetmemizi sağlayan nörokimyasal dopamin bırakır. Ayrıca, müzik dinlerken beyinde endorfin de salgılanmaktadır. Bilindiği üzere ağrı çekerken ya da stres halindeyken endorfin artar ve doğal bir ağrı kesici gibi çalışır.  

Saat: 08:00-08:30  

• GEVŞEME EGZERSİZLERİ: Sırtınız düz olacak şekilde rahatça oturun. Bir elinizi göğüs kafesinizin üstüne, diğerini karnınızın üzerine koyun. Burnunuzdan derin nefes alın. Karnınızın üzerinde ki eliniz yükselecektir. Göğüs kafesinizin üzerinde ki eliniz çok az hareket edecektir. Ağzınızdan nefesinizi verin. Karın kaslarınızı kasarak daha fazla nefes vermeyi sağlayabilirsiniz. Karnınızın üzerinde ki eliniz aşağı doğru hareket ederken, diğer eliniz çok az hareket edecektir.

  Burnunuzdan nefes alıp ağzınızdan vermeye devam edin. Karnınızın yükselip alçalmasına göre aldığınız nefesi ayarlamaya çalışın. Nefesinizi yavaş yavaş verin.  

  Her bir nefes alış verişinizi 3’er saniyelik kısımlara bölün. Yani 3 saniyede nefes alın. (Daha yavaş veya hızlı değil), 3 saniye nefesinizi içinizde tutun ve 3 saniyede bu nefesi geri verin. Bunu yaparken parmaklarınızla sayabilirsiniz.  

  Stresörler sinir sisteminin dengesini bozduğu zaman; gevşeme teknikleri, gevşeme yanıtı üreterek sinir sistemini dengeli haline geri getirebilir.  

Saat: 08:30-09:00

• SESLİ KİTAP OKUMA: Sesli kitap okuma çalışması beyindeki nörol kıvrımları harekete geçirir. Böylelikle neokorteks uyarılır. Bu sayede beyinde yer alan sinapslar güçlenir ve özellikle kısa süreli belleğin tepki üretme gücünü artırır. (Sınavda size en çok bu lazım!)

• Deneme çözümü yapılacak. Deneme analizleri bittikten sonra mutlaka bulmaca çözümü yapılacak. Bulmacanın kolay olmasın özen gösterin. Aracımız dopamin salgılayarak beynimizin nörotransmitter üretmesini sağlamaktır.  

Saat:18:00-21:00  

• Bu aralık sizin ihtiyaçlarınızı karşılamanın yanı sıra aşağıdaki filmlerden birini izleyebilirsiniz; Efsane Adam, Esaretin Bedeli, Umudunu Kaybetme, Gandhi, Yapay Oyun, Cindirella Man, Rocky. Eğitici filmler listemizi inceleyebilirsiniz. 

Saat: 21:00-22:00

• Her gün dönüşümlü olarak bir tarih veya bir coğrafya ünitesini kendi notlarınız üzerinden gözden geçirin. (Sadece soru sayısı yüksek olan üniteler için yapılacak.)

Sınav Anında Yapılması Gerekenler
 

İnsanoğlunun nörofizyolojik yapısı gereği kaygı üreten bir uyarıcıyla karşılaştığında heyecanın dengelenmesi yaklaşık 15 dakikalık bir zaman alır. Bu nedenle sınavın ilk 15 dakikası heyecanınızın en yoğun olduğu zaman dilimi olacaktır. İlk 15 dakika öz yeterlilik algınız yükselirse heyecanınız düşer ve sınavı yönetebilir hale gelirsiniz. Bu nedenle ilk 15 dakika yorum, okuma, anlama ve düşünme becerisi gerektiren soruları çözmeyiniz. Çünkü heyecanlı iken bu bilişsel işlemleri yapabilme becerimiz çok düşüktür. Bu işlemleri yapmakta güçlük çekeceğimizden dolayı panik seviyeniz artar ve sınav kontrolden çıkar. İlk 15 dakika kısa köklü bilgi sorularını çözerseniz zorlanmayacağınız için heyecan ve kaygı azalır. Önerim: coğrafya. TYT Coğrafya Konularını linkten inceleyebilirsiniz. 
 

Sınav Anı Dikkat Dağınıklığını Önleme:  
 

Çok kolay olan veya iyi bildiğimiz soruyu tam olarak algılayamama nedeni ile hatalı cevap vermeye dikkat dağınıklığı deriz. Dikkat dağınıklığı temel olarak iki nedenden kaynaklanır.  

1- Göz Yorulması:  

Tıp dilinde “astenopi” olarak adlandırılan göz yorgunluğu, göz sinirlerinin ve küçük kasların çok fazla çalışmasına bağlı olarak gözlerin yorulmasıdır. Sınavda aynı zemin üzerinde aynı renk ile oluşturulmuş çok sayıda soru ile arka arkaya karşılaşacağımız için astenopi doğal olarak ortaya çıkar ve dikkat dağınıklığı başlar. Bu sorunun etkisini en aza indirmek için ortalama 5 soruda bir gözünüzü 15 saniye kapatın. Daha sonra arka arkaya 3 defa açın kapatın. Böylelikle göz kaslarınız uyarılır ve göz yorulması nedeniyle oluşabilecek kayıpları azaltırsınız. Ayrıca sınav günü üzerinizde ki kıyafetlerden birini siyah seçerseniz arada 20 saniye siyah renge bakmak göz kaslarınızı dinlendirir ve göz yorulması azalır.  

2- Beynin Yönelme Tepkisi Üretmemesi:

Dikkat, uyarıcıları seçebilme ve onlara yoğunlaşabilme becerisidir. Nöroanatomik bulgulara göre insan beyninde üç tür dikkat sistemi bulunur; Retiküler Aktivasyon Sistemi, Posteriror Dikkat ve Anterior Dikkat. Sınav anında en çok kullanacağınız dikkat sistemi anterior dikkat sistemidir. Anterior dikkat sisteminin işlevsel çalışabilmesi için insanın kısa aralıklarla fiziksel,duyuşsal ve bilişsel uyarıcılarla karşılaşması gerekir. Ancak malumunuz sınav anında sadece bilişsel uyarıcılarla karşılaşırız ve belirli bir süre sonra Anterior Singulat Korteks yorulur ve yönelmeme tepkisi başlar, böylelikle dikkatin bölünmesi sorunu yaşanır. Bunu aşabilmek için sınavda belirli aralıklarla beyninize duyuşsal ve fiziksel uyarıcı da göndermeniz gerekir. Tabi sınav kuralları gereğince bu çok mümkün olmayabilir. Sınav kurallarına aykırı olmadan birkaç şey yapabilirsiniz. 
 

  • •  Belirli aralıklarla kafanızı hafif şekilde sağa sola çevirin.
     
  • •  Sınava gitmeden önce sağ ve sol bileklerinizin üstüne lavanta kolonyası sıkın. Lavanta kokusu merkezi sinir sistemini en çok uyaran kokuların başında gelir.  
     
  • •  Sınav sırasında kurşun kalemi parmağınıza bastırıp çekebilirsiniz.  
     

Sınav Günü Mutlaka Yapılması Gerekenler

 

  1. 1- Muhteşem bir kahvaltıyla güne erken başlayın. Sınav günü en çok kullanacağınız organınız frontal loptur. Frontal lop insanın tüm organları içerisinde en çok enerji tüketen organdır. Bu nedenle hayatınızın kahvaltısını yapın. Bilişsel enerjinizi yükseltin.
     
  2. 2- 15 dakika müzik dinleyin. (Nükleus Akumbens yoluyla dopamin salgılayacaksınız.)
     
  3. 3- 15 dakika sesli kitap okuma çalışması yapın. (Neokorteks uyarılacak.)
     
  4. 4- 15 dakika gevşeme egzersizi yapın. (Stres ve kan akışı dengelenecek.)
     
  5. 5- Sınavda tüketeceğiniz suyu önceki gün hazırlıyorsunuz. Sınava götüreceğiniz suyun içerisine yarım limon sıkıp buzdolabına atın. Limon bol miktarda potasyum içerdiğinden dolayı sınav anında kaygınızı dengeler.

 

Sınav Yaklaşırken Tüketmemiz Gerekenler  
 

  • • Her gün uyumadan önce mutlaka bir bardak limonlu su içmeliyiz.
     
  • • Endorfin salgılanmamızı dengeleyecek en önemli iki besin çilek ve incirdir. Bunların yanında elma ve portakal kesinlikle tüketmemeliyiz.  
     
  • • En az 2 en çok 4 olmak şartıyla somon tüketimine özen gösterelim.  
     
  • • 3 günde bir patlıcanlı bir yemek tercih etmeliyiz.
     
  • • Bezelye B1 ve B2 vitaminleri bakımından zengin bir besindir.  
     
  • • Her sabah bir fincan Türk kahvesi ve yanında Reyhan şerbeti tercih edebiliriz. Reyhan stresimizin baskılanması konusunda bize çok yardımcı olacaktır.  
     

Bir sınava girecek olmak dünyadaki bütün insanları kaygılandırır. Bu olağan bir durumdur ve iyi ki kaygılanırız. Çünkü her konuda yaşanan kaygı insanı tedbir almaya yöneltir. Kaygı bazen güç ve enerji kaynağıdır. Önce sunan kaygısının olağan olduğunu kabul edin ‘Kaygılanmamalıyım, kaygılanırsam hapı yutarım…’ gibi düşünceler sizin elinizi ayağınızı bağlar. Bu tür düşüncelerin yerine ‘elbette kaygılanırım, bir sınava gireceğim ve bu sunan benim için önemli. Böyle bir durumda kaygılanmamak anormal olurdu’ şeklinde düşünün. Doğru olanda budur.  

Öneri: AYT Fizik Konuları, AYT Biyoloji Konuları başlıklı makalelerimizi inceleyebilirsiniz. 

Sınavda başarılar  

Eğitim Koçu ve Fen Bilimleri Öğretmeni Pınar. 

Etiketler

Yazar

Pınar Ö.

SERTİFİKALARIMEĞİTİM KOÇLUĞUVERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİDOĞRU ZAMAN YÖNETİMİÇOCUĞUNUZUN YAŞAM KOÇU OLUNPOZİTİF DİSİPLİN8 yıldır aktif olarak Fen Bilimleri, Fizik ve Matematik...

Benzer Yazılar
2024 LGS’ye Nasıl Hazırlanmalıyım?

2024 LGS’ye Nasıl Hazırlanmalıyım?

2023 LGS'ye girecek öğrenciler nasıl hazırlanmalıdır. LGS sınavına hazırlıkta öğrencilerin uygulaması gereken teknikler blogumuzda.

Sınav Hazırlığı Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sınav Hazırlığı Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öğrencilerin sınav hazırlık süreçlerinde dikkat etmesi gereken önemli konuları sizler için eğitim uzmanı cevapladı. İşte tüm püf noktalar sizlerle

Yks'ye Son 1 ay Kala Yapılması Gerekenler

Yks'ye Son 1 ay Kala Yapılması Gerekenler

Yks'ye son 1 ay kala yapılması gerekenler nelerdir. Son 1 ay'da nasıl çalışmalısınız. Deneme çözmenin sınavınıza olan etkisi nelerdir? Haydi çalışma zamanı!

2024 YDT İngilizce Konuları ve Soru Dağılımı

2024 YDT İngilizce Konuları ve Soru Dağılımı

YKS - YDT İngilizce Konuları ve Soru Dağılımına yazımızdan ulaşabilirsiniz. En güncel 2024 YDT Konuları öğrenmek için hemen inceleme yapabilirsiniz.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?